برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله طرح کانونهای بحران فرسایش بادی منطقه میبد تحت word دارای 85 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله طرح کانونهای بحران فرسایش بادی منطقه میبد تحت word   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله طرح کانونهای بحران فرسایش بادی منطقه میبد تحت word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله طرح کانونهای بحران فرسایش بادی منطقه میبد تحت word :

چکیده:
بخشی وسیعی از کشور ایران از شرایط حاد اقلیمی خاصه خشکی رنج می برد و در آن مناطق خشکسالی های متوالی نیز فشار را بر محیط بیشتر می کند و پدیده بیابانفزانی را افزایش می دهد. براساس طرح شناسائی کانون های بحرانی فرسایش بادی، 170 کانون بحرانی فرسایش بادی را در 14 استان بیابانی داریم. که در استان یزد 19 مورد مشاهده می شود. که یکی از پرخسارت ترین آن ها منطقه میبد- صدوق هست که نیاز به طرح مطالعاتی اجرائی دارد.

محدود مطالعاتی در حدود 1379 هکتار وسعت داشتند و در ضلع جنوبی یزد- میبد حدفاصل کیلومتر 30 تا 45 واقع شده و این محدوده بخشی از دشت یزد – اردکان می باشد و به دلیل موقعیت خاص توپوگرافی و شرای حساس ژئومورفولوژی همواره در معرض فرسایش بادی و شکل گیری رخساره های فرسایش بادی است.
نتایج مطالعات باید بیانگر آن است که ، از نظر فیزیوگرافی : دشت با شیب 1% دامنه ارتفاعی 1116 تا 1160 متر می باشد، متوسط بارندگی سالیانه در حدود 64 میلیمتر و متوسط درجه حرارت 21 و حداقل مطلق آن 16- ودرسال تنها یک ماه مرطوب دارد. اقلیم آن فرا خشک می باشد. ( روش دو مارتن) جهت بادهای غالب عمدتاً شمالغرب بوده و میانگین سرعت 5/4 و جهت وزی بادهای شدید غربی تا جنوب غربی است.
منابع آب تماماً زیر زمینی و در عمق 60 تا 220 متری می باشد در هر ساله 50 سانتیمتر افت دارد و کیفیت آن هم نامناسب است.
از نظر زمین شناسی مواد تشکیل دهنده، رسوبات کوارترنری متوسط تا ریزدانه می باشد.

از نظر ژئوموفولوژی، کل محدوده در واحد دست سمر و دارای دو تیپ دست هر بخش آب و پوشیده می باشد.
رخساره سطوح سنگفرشی در دست هر بخش آب در مقابل فرسایش وضعیت خوبی دارد. در حالی که، در دست سرپوشیده، رخساره های کلرتک و یار دانگ، رخساره های دشت رسی همراه باسطوح شلجعی و رخساره های تپه ماسه ای حساسترین رخساره ها در آن جا هستند.
خاکهای منطقه با رژیم رطوبتی اریدریک و تریک و کلاً جزو خاکهای تحول نیافته می باشد. و دارای بافت سنگین و تا سبک می باشد. وجود سخت لایر نمکی و تارسی از محدودیت های بیولوژیک در بخش نسبتاً وسیعی از محدوده می باشد.

بیش از 8962 هکتار از محدوده مطالعاتی (8/78 درصد) = اراضی لخت و بدون پوشش
و در حدود 2187هکتار از محدوده مطالعاتی (2/19 درصد) = اراضی تاغکاری (1527 هکتار سال قبل از 85 و بقیه در سال 1385)
و تنها 230 هکتار از محدوده مطالعاتی (2 درصد) = اراضی کشاورزی
در حال حاض ر کمربندی اردکان میبد دارای طول تقریبی 20 کیلومتر و عرض 4/0 متر و مساحت 800 هکتار است. که با عبور از بخش میانی محدود مطالعاتی در دست احداث است و منطقه و یا جاده طوفان خیز است.

پروژه های مدیریتی و اجرائی که پیشنهاد می شود:
1) مدیریت و حفاظت اراضی سنگفرشی و جلوگیری از آشفتگی- به وسعت 2482 هکتار
2) ایجاد بادشکن با نهالکاری تاغ دررخساره های پهنه های ماسه ای و بخشی از دشتی رسی ها = به دست 2625هکتار
3) مالچ سنگریزه ای در رخساره دست رسی با آثار شلجعی = به وسعت 500 هکتار
4) 4 ردیف بادشکن درختی در اطراف جاده + یک دیوار کلی در طرفین جاده = جمعا به وسعت 240 هکتار
5) ایجاد دیوار گلی دررخساره کلوتک و شلجعی ها و سپس نهالکاری بر روی ماسه های تثبیت شده = به وسعت 3069 هکتار
6) تهیه طرح و معرفی متقاضیان اجرای دیوار گلی و یا باد شکن زنده دراطراف مزارع و کارخانجات = 230 هکتار
7) از واگذاری عجولانه ارضی منطقه ( خاصه کلوتکها و دشت رسی ها) به دلیل پی نگ نامناسب و ایجاد شق و… به بخشی صنعت جلوگیری شود و پس از تأمین آب منطقه در اختیار متقاضیان کشاورزی قرار گیرد و صنعت ها را به سمت دشت سراپانداژ که قابلیت ضعیفی دارند هدایت شوند.
برای پیشنهادات در محدوده 5 سال اعتبار بالغ بر 126 میلیارد نیاز فست و این در حالیست که بالغ بر 30 میلیارد ریال هر ساله خسارت به منطقه وارد می شود ایمد است به طور غیر مستقیم هزینه بعد از چند سال تأمین گردد.

– اهداف طرح :
– ارائه راهکارهای اجرائی برای مهار فرسایش از طریق تعریف پروژه هایی که ضمن کاهش فرسایش، و گرد وغبار از خسارات بکاهد.
– ایجاد زمینه ای برای شرایط زیستی بهتر و کاهش مهاجرت
– اثرات مثبت ایجاد شده در اثر اجرای طرح بر روی مناطق دورتر

ضرورت اجرای طرح :
از آنجایی که یزد همواره در معرض هجوم ماسه های روان و وقوع طوفانهای گرد وخاک قرار دارد و بعضی از محققان هم منشأ تپه های ماسه ای دشت یزد- اردکان را کلوتک های کانون بحرانی میبد- صدوق معرفی نموده اند.
و از آنجایی که خسارت فیزیکی و زیستی ناشی از آنها 54 میلیارد ریال برآورد شده است. انجام این طراح ضروری می باشد.

روش مطالعه:
بخشی از پروژه حاضر شامل: برآورد سرعت آستانه فرسایش بادی، برآورد خسارت اجتماعی و اقتصادی ناشی از طوفان طراحی شیوه های ارائه شده جهت کنترل فرسایشی ماهیت پژوهشی و تحقیقاتی داشته که با نمونه گیری و اندازه گیری و پرسشگری حاصل شد.

– الگوریتم مطالعات :
– بررسی سوابق مطالعاتی و جرائی در محدوده
– انجام مطالعات باید 0 فیزیوگرافی، هوا و اقلیم، ژئوفولوژی، خاکشناسی، پوشش گیاهی، فرسایش بادی، اجتماعی، اقتصادی، سنتر تلفیق)
– تجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده و ارائه گزینه های مختلف اجرئی
– جمع بندی و نتیجه گیری و ارائه مناسبترین گزینه و راهکار کنترل فرسایش بادی
-برآورد هزینه و جدول زمانبندی اجرای طرحها و پروژه های اجرائی
5- تجزیه و تحلیل کلی و جمع بندی نتایج:
محدوده مطالعاتی پیشنهادی تحت عنوان کانون بحرانی فرسایش بادی میبد – صدوق:
که بالغ بر 1379 هکتار است که بخشی از آن (1573هکتار آن : طی سالهای قبل از مطالعه و حدود 650 هکتار آن، طی سالهای در حال مطالعه 1385)
تاغکاری شده است.
که هدف آن به استناد گزارش طرح بیابنزدائی میبد، مقابله با پیامدهای مخرب فرسایش بادی و بیابان زائی و کاهش تبهات زیست محیطی طوفانهای گرد و خاک می باشد.

لازم به ذکر است که در بخش شمالی طرح به علت خاکهای سنگین و شور تاغ هاخوب رشد نمیکنند. و از آنجا که درمنطقه با توجه به شرایط تاغ ها خوب رشد نمی کنند و بسیاری از اراضی مطالعاتی توانایی احیاء بیولوژیک را ندارند. پس گزینه های زیر طراحی می شود:
1- در بخش جنوبی سنگفرشی به علت وجود سنگفرش، فقط باید با مدیریت پوشش سنگفرشی حفظ شود و در محل خشک رودها می توان به میزان کم تاغ و یا ؟؟ کاشت.

2-برای اراضی رسی کلوتکی که دارای سنگین بیش از حد و شوری زیاد هستند: روش بیولوژیک پیشنهاد نمی شود و لی از آنجا که این اراضی بیشترین فرسایش و رسوبدهی را در دشت یزد دارند و منشأ طوفانها و تپه ها هستند:
– احداث دیوار گلی (بادشکن گلی) پیشنهاد می شود که پس از بارگذاری رسوبات بادی در پشت دیواری می توان در پشت آن تاغ کاری کرد. (برای شیب شن)
3- بر منظور حفاظت جاده کمربندی جدید: احداث کمربند سبز تاغ و بادشکن ورسوبگیری بعد از حریم جاده توصیه می شود.
4- در اراضی که خاکهای مناسب دارند، بر منظور کاهش فرسایش در اراضی پهنه های ماسه ای تاغ کاری به روش کولیس انجام شود.
5- در اراضی رسی و یا رخساره های شلجعی شکل که پستی و بلندی کم دارند و دارای شوی کم هستند:
1) در بخشی از آن نهالکاری تاغ و با انجام عملیات اصلاح خاک ( ماسه بادی)
2) و دیگر پروژه استفاده از مالچ سنگریزه ای، تحاله صنایع
6- برای انجام پروژه های پیشنهادی به دلایل مختلف از جمله محدودیت استفاده از آب، عدم حضور مردم و بعد طرح جامع و عدم قابلیت اراضی برای صنایع و قابلیت لبنی برای کشاورزی، در حال حاضر طرح مشارکتی پیشنهاد نمی شود. فقط توحید می شود اطراف مزارع و صنایع بادشکن احداث گردد.

بخش دوم : مطالعات بایر

1- مطالعات فیزیوگرافی :
علم فیزیوگرافی بررسی و تعیین خصوصیات فیزیکی یک حوزه و یا محدوده است. که این مطالعات به عنوان مبنا در یک پروژه می باشد.
که شامل: خصوصیات فیزیکی محدوده: محیط، مساحت، شکل حوزه، طبقات ارتفاعی، شیار، سایر اطلاعات: راههای دسترسی بر منطقه، موقعیت مکانی شهرها، امکانات منطهق

– موقیت جغرافیایی محدوده:
محدوده مطالعاتی در حد فاصل َ18 َ55 53 تا َ17 ً5 54 شرقی و محدوده مطالعاتی در حد فاصل َ45 َ3 32 تا َ20‌ ً15 32 شمالی واقع شده این محدوده بخشی از حوزه آبخیز دشت یزد – اردکان می باشد که در منطقه مسطح دشتی واقع گردیده است. شیب = کمتر از دو درصد- درمحدوده دشت سراپانداژ و پوشیده
منطقه مورد نشر به علت مجاورت با خط سنت و ویژیگهای خاص ژئوفولوژی منطقه و قرار گرفتن در برابر بادهای فرساینده از نظر استراتژیک نقش مهمی دارد.
و از آنجا که منطقه دارای کارخانجات و روستاهایی از جمله جهان آبان و محمد آباد و … است، اجرای طرح نقش و اهمیت زیادی دارد.

– اطلاعات مورد استفاده
– با کمک نقشه با مقیاس 25000Gps, Y = مرز منطقه مشخص شد. تصاویر ماهواره ای منطقه هم گرفته شد.

– ویژگی های فیزیوگرافی :
تعیین مرز محدوده مطالعاتی در مناطق دشتی بدون عوارض توپوگرافی یکی از مهمترین نکا در پی ریزی مطالعات می باشد. و بهتر است در انجام چنین مطالعاتی، محدوده مورد نظر بوسیله عوارض مصنوعی مثل جاده و یا میله های قنوات و … مشخص کرد تا در مطالعات بعدی مرز ما مورد استفاده قرار گیرد.
پس نقشه راها هم تهیه و ارائه گردید و با کمک تصاویر ماهواره ای IRS-PAM استخراج و بهنگام سازی شد

– مساحت و محیط محدوده :
با استفاده از روش های جدید که با کمک GPS و رقومی سازی نقشه و استفاده از داده های ماهواره ای، مرز حوزه تدفیق شده و محیط و مساحت آن را اندازه گیری می کنیم.
مساحت محدوده = 11379 هکتار 1573 هکتار قبلاً تاغکاری موفق شده است 9806 هکتار آن

– شکل حوزه :
ضریب فرم = 2/0 نشاندهنده کشیده بودن منطقه است
©. ضریب فشردگی = 07/2 نشاندهنده کشیده بودن منطقه است.
و به روشهای دیگر هم آن بررسی شده که حاصل آن یکی بوده است.

– هیپسومتری:
هیسومتری یعنی = توزیع ارتفاعی مساحت و ارتفاع در منطقه که نقشه آن طبقات شاخص ارتفاعی را نشان می دهد و هدف از تهیه آن، تهیه منحنی اسپومتری است که نشاندهنده آن است که زمین درجه ارتفاعی شیبدار می شود.
که با توجه به جدول هیپومتری متوجه می شویم که : بیشترین مساحت در آن محدوده مربوط به ارتفاعات متوسط = m1145 و m1135 می باشد درصد مساحت 5/34 و 32 و شمال محدوده در باریکه بالای محدوده شیب منطقه بیشتر است.
– نمودار آلتیمتری : که در آن در صد مساحت هر کدام از ارتفاعات مشخص شده و مثل نتایج قبلی بدست می اید
– ارتفاع متوسط منطقه : 1135 متر
– شیب محدوده : که با استفاده از مدل رقومی ارتفاع زمین (DEM) تهیه شده و مورد استفاده قرار گرفت. که توزیع مساحت شیب در محدوده به قرار زیر است.
بیشترین مساحت را شیب 5/0< داریم شیب کمتراز 5/0% 7/65%
شیب 5/0-1% 89/30%
شیب بیشتراز 1% 16/17%

جمع بندی و تجزیه و تحلیل:
به علت موقعیت دشتی و هموار محدوده مطالعاتی، واقع شدن آن در گودترین موقعیت کریدور توپوگرافی دشت یزد – اردکان و در معرض باد قرار و خاکهای حساس وریزدانه، طوفانهای گرد و خاک و حمل ماسه ها را به سمت جاده ترانزیت یزد- تهران و مراکز صنعتی و مسکونی بدنبال دارد.
به طور کلی هموار بودن شیب کم و توپوگرافی منظم محدوده مطالعاتی در تشدید سرعت باد مؤثر است که باید برهرشکل سطح زبری را افزایش داده ( و هم چنین در زمینه های هموار توسعه اقتصادی و اقدامات اجرائی مساعدترو بیشتر است).

2- مطالعات هوا و اقلیم شناسی:
از جمله عواملی که در شکل گیری اقلیم خشک یزد نقش داشته است:
وجود سلسله جبال زاگرس و البرز در غرب و شمال، و هم چنین سلسله جبلا شیرکوه، و عوامل دیگری مثل:زاویه تابش، مدت تابش، زاویه میل خورشیدی، میزان آلبید و هم چنین واقع شدن آن درکمر بند خشکی

– بارندگی :
به طور کلی رژیم بارندگی دست یزد- اردکان مدیترانه ای و از سمت غرب و جنوب غرب است که با ویژگیهای «بیابانی» می باشد.
بهطور خلاصه دشت یزد – اردکان سالانه 17 سیستم بار انزا وارد آن می شود که زمان عملشان زمستان و بهار است، که بخش وسیعی از رطوبت آنها به علت عبور از کوهستان ها و پیدایش خشکیهای وسیع قبل از رسیدن بد منطقه تخلیه می شود.

البته بارندگی در این منطقه به صورت نامنظم می باشد. که در هر کدام از روستاهای موجود در این دشت مقدار بارندگی متفاوت است.
و با توجه بر نمودار بارندگی ماهیانه: بیشترین بارندگی مربوط به ماههای اسفند و دی و آذر می باشد.
گرادیان ارتفاعی بارندگی حوزه دشت یزد – اردکان نشان می دهد که با افزایش ارتفاع بارندگی افزایش می یابد اما با شیب کندتر نسبت به بقیه مناطق mm90 km>1 به ازای هر پس در آن قسمتی از محدوده که کوهستان است و شیب بیشتر است بارندگی بیشتر داریم

– دما :
حداقل دمای بر ثبت رسیده = 16- حداکثر دما : 6/45
میانگین درجه حرارت تابستان= 9/21 « در تیر، مرداد، شهریور»
رابطه معکوسی بین ارتفاع و دما وجود دارد که « به ازای هر km1 ارتفاع 4 درجه حرات کاهش مییابد.» اهمیت این مسئله: از نظر تعدیل اقلیمی و تنوع زیستی در حوزه اهمیت دارد و در تشکیل بادهای کوه بر دشت و تشدید فرسایش باید در دشتهای میانکوه مؤثر است
میانگین دما درمحدوده = 5/25
• حداقل مطلق دما درطی دوره 20ساله : 16 مربوط به حد واسط آذر و دیماه
• حداکثر مطلق دما در طی دوره 20 ساله: 45 مربوط به حد واسط تیر و مرداد
اهمیت مسئله: در رابطه باانتخاب گونه‌ی گیاهی و موفقیت پروژه های بیولوژیک نقش موثر دارد

-رطوبت نسبی :
• میانگین نم نسبی در یزد= 33 درصد هست
• آمارنشان می دهد، که در یزد- مرطوب ترین و خشکسالترین ماههای سال: در دی ماه با 54 درصد و در تیر و مرداد و خرداد با 19 درصد می باشد.
– تبخیر :
• میزان تبخیر سالانه در یزد = 9/3482 میلیمتر
• میزان حداکثر تبخیر ماهانه : 610 mm در تیرماه
• میزان حداثل تبخیر ماهانه : mm6/70 در دی ماه
– با توجه به نمودار تغییرات ماهیانه تبخیر می توان پی برد که در فاصله اردیبهشت تا مهرماه روند افزایش تبخیر در سه ماه اول نسبت به سه ماهه دوم هماهنگی بیشتری با رژیم بادهای منطقه نشان می دهد.
– که در محدوده مورد نظر=
• حداکثر تبخیر و تعرق پتانسیل = mm319 در ماه تیر حداقل تبخیر و تعرق پتانسیل =mm48 در دی ماه
باد =
• باد غالب منطقه : باد شمال غربی
• شدید ترین بادهای سالانه ثبت شده = جهت جنوب
• شدیدترین بادهای ماهانه ثبت شده = شمال غربی، غربی، جنوب شرقی
گلباد 16جهته ایستگاه یزد بیانگر: غالبترین باد: جهت غرب و شمال غرب
و شدید ترین بادها است.
و این در حالی است که فراوانی جهت جنوب غرب به عنوان فراوانی بیشتری از شدیدترین بادهاست.

بادهای محلی :
• تغییرات سریع درجه حرارت و اختلاف فشار در کوهستان و دشت موجود تشکیل باد کوهستانی می شود که این بادها خطرات زیادی ندارند ولی گاهی در مناطق خشک موجب تشکیل تپه ماسه ای بادی می شود.

– اقلیم :
• در مطالعه اقلیم از طبقه بندی دو مارتن که باشراط ایران انطباق بیشتری دارد و از تنوع طبقه بندی اقلیمی بیشتری برخودار است استفاده می کنیم. ( که 32 تیپ اقلیمی تعریف می شود) که براساس این طبقه بندی اقلیمی، ایستگاه یزد. فرا خشک فراسرد می باشد.
• در مطالعه اقلیم به روش آلبروژیک هم نشان می دهد، ه شهر یزد فاقد حتی یک ماه مرطوب است.
– شاخص های هواشناسی و اقلیمی فوق الذکر، بیانگر خشکی بیش از حد هوا و خاک با بادناکی نسبتاً شدید در حوزه آبخیز دشت یزد است، که زمینه برای فرسایش بادی را فراهم می کند.

– شاخص خشکی :
• ضریب خشیک گوسن: در منحی آلبروتیک ماه خشک ماهی است که مجموع بارندگی آن مساوی و یا کمتر از دو برابر حرارت آن ماده باشد.
که برای بدست آوردن ضریب خشکی، از مجموع ضرایب خشکی ماهیانه بدست می آید، که این میزان در مورد ایستگاه یزد، 314 می باشد که در طبقه بندی گوشن در محدوده اقلیم بیابانی قرار می گیرد.
شاخص خشکی ترانسو: نسبت متوسط بارندگی ماهیانه به تبخیر و تعرق پتانسیل ماهیانه در حدود 03/0 وضعیت اقلیمی بسیار خشک و بحرانی
– قابلیت ها و محدودیت های اقلیمی:

1- محدودیت ها:
• متوسط بارندگی حدود mm62 عامل اصلی محدود کننده، در اجرای عملیات بذرپاشی، بذر کاری، تهالکاری و انتخاب گونه را دچارمشکل می کند، و پراکنش نامناسب بارندگی، درصد اطمینان به بارش اندک را هم محدودتر می کند.
• درجه حرارت بالای 45 و زیر 16 ، که گونه های با مقاومت بالا را می طلبد.
وزش بد با سرعت بالاتر از m30
• زیاد بودن میزان تبخیر و تعرق و وجود ییلان منفی درموجود بودن آب
• کمبود رطوبت نسبی و کمتر از 20% و تعداد ماههای خشک
• شاخص خشکی ترانسو =03/0 نشاندهنده بحرانی بودن منطقه از نظر خشکی، خاصه احیاء بیولوژیکاست.

2- قابلیت ها :
• با توجه به واقعیت های آماری بیان شده معلوم می شود که نه تنها قابلیت خاصی در محدوده مشاهده نمیشود، بلکه غالب محدودیت ها متوجه اقلیم هست.
بحث و نتیجه گیری :
• با توجه به دمای بسیار پائین 16- وحداکثر 45 و بارش متوسط سالانه به میزان mm62 با پراکنش نامنظم و رطوبت نسبی پائین،
پیشنهاد عملیات بیولوژیک با ملاحظات اقلیمی و تحت چنین شرایطی باید صورت گیرد.
• وجود اقلیم خشک سرد هم دلالت بر همین مورد دارد.
• دیگر افت آب زیر زمینی منطقه است که در استفاده از روشهای بیولوژیک و کنترل فرسایش محدودیت ایجاد رده
لذا باید برای پروژه ها از روشهای بهره حسب که در شرایط سخت اقلیمی مقاوم بوده و با کاهش حاد اقلیمی و از جمله کاهش سرعت باد و تبخیر و تعرق و دما و … زمینه استقرار را برای گونه ها فراهم نماید.

« پارامترهای هواشناسی محدوده مطالعاتی درجدول زیر ذکر شده است)

3- مطالعات منابع آب :
کمبود آبهای سطحی دنیا، بخصوص در مناطق خشک، بشر را برآن داشته تا با استفاده از آبهای زیر زمینی» بخشی از نیازهای خود را برآورده سازد. که با افزایش نیاز به آب، به خاطر افزایش جمعیت بخش قابل توجهی از ابها با اب زیر زمینی با « حفر چاه» تأمین می گردید.
و همچنین در زمان قدیم، با حفر قنات و حفر چاهها از ابهای زیر زمینی استفاده می کردند ولی امروزه با برداشت بی رویه از سفره ها، باعث خشکیدن آن ها شده است.
در محدوده مطالعاتی با توجه به بارش mm62 در سال، بخش عمده نیاز آبی از طریق چاههای عمیق و نیمه عمیق تأمین می شود. که در صورت احیاء بیولوژیک می توان به آن ها امید داشت.

– منابع آب موجود در محدوده مطالعاتی:
1) آبهای سطحی : همانطور که ذکر شد با توجه به بارندگی اندک و همچنین واقع شدن آن محدوده در حد فاصل دشت سرابانداژ و دشت سرپوشیده و عدم جریان های سطحی نمی توان از آب سطحی جهت کنترل فرسایش بادی استفاده کرد.
2) آب زیرزمینی: در محدوده مطالعاتی، آبهای زیر زمینی در اثر ریزشهای جوی بالا دست بوجود می آید. که در مسیر تخلیه به سمت سیاه کوه واقع شده است. ه به علت خشکسالی پیابی و حفره عمیق و متعدد باعث کاهش و افت سطح آن آبها شده است.
که از مهمترین تبعات افت سطح آبهای زیر زمینی موارد زیر است:
• افت سطح آب زیر زمینی و افزایش غلظت املاح و در نتیجه حرکت آبهای شور به سمت شیرین
• تخلیه بیش از حد آب در آنجا و در نتیجه ایجاد ظهور شق و شکافهای عمیق و در نتیجه خساراتی بر تأسیسات ومسیر قنوات و پاره شدن دلیشه گیاهان و افزایش تبخیر و تعرق می شود.

• در بعضی از موارد به علت عدم پیش بینی میزان افت در محاسبات حفر چاه و تعیین عمق باعث شده تعدادی از چاهها بعد از مدتی دچار عدم و یا کاهش آبدهی می شوند.
که برای کشیدن آب از اعماق نیروی و میزان استهلاک پمپ افزایش یافته.

– بررسی وضع چاههای موجود در منطقه :
در منطقه 188 چاه در شعاعهای 10 کیلومتری مجاور آن وجود دارد، که برای تأمین آب عملیات بیولوژیکی حفر شده اند. ( 94 حلقه آن فعال و بقیه خراب و غیر فعال است)
و در محدوده 23 عدد چاه پینرومتری موجود می باشد. که عمق وسطح آب آنها در حال حاضر موجود است. و موقعیت آن چاهها در نقشه ای مشخص شده است.

– بررسی سطح سفره آب زیر زمینی در محدوده:
سطح آب در سفره ها با استفاده از بیزومترها تعیین می کنند. که عمق سفره را می توان 60 متر در نظر گرفت که متوسط عمق از آب در این پیزومترها ست.
حداقل عمق آب در این محدوده 38 متر و حداکثر عمق آب در این محدوده 90 متر می باشد.

– کیفیت آبهای زیر زمینی محدوده :
آبهای زیر زمینی هر چند دارای محاسن زیادی هست ولی به علت عبور از تشکیلات مختلف موجود آبخوانه و محل عبور از محل بارش تابوده است آن دارای اصلاح و آلودگی های متفاوتی می باشد. که این تأثیر با کاهش افت بیشتر می شود.
– تعیین غلظت یونهای محلول در آب : 4/8- 5/6=pH با قلیائیت بالاتر و 1214= Ec
و مقدار کلر نیز از 160 تا 7428 می باشد. 0 با توجه به Ec آب، آب به منظور شرب مناسب نیست)

– کیفیت آب ها از نظر کشاورزی و منابع طبیعی :
در استفاده از آب جهت کشاورزی، علاوه بر کمیت ، کیفیت هم مهم است و کیفیت یکی از عوامل محدود کننده می باشد برای گیاهان و خاک منطقه که آن را دچار پیشرفت می کند.
امروزه روشهای مختلفی برای طبقه بندی آبها از نظر کیفیت ارائه شده است که نمونه آن طبقه بندی ویل کوکس است.
که براساس آن دو عامل هدایت الکتریکی و قلیائیت در نظر گرفته می شود و 16گروه کیفیت آب داریم با توجه به دیاگرام ویل کوکسی آب 44% از چاهها جزو طبقه متوط و 56 درصد جزو طبقه نامناسب قرار می گیرند.

نتیجه گیری:
با توجه به ویژگیهای ذکر شده منابع آب محدوده مطالعاتی چه از لحاظ کمی و چه از لحاظ کیفی دارای مخاطرات زیادی است که با توجه به موارد گفته شده، چاهها به عنوان تنها منبع تأمین آب در منطقه نمایان می سازد. که همین چاهها پشتوانه عملیات بیولوژیک می باشند.
که در انتخاب چاهها با توجه به کیفیت و فاصله آن ها از منطقه طرح و میزان هزینه جابه جای اهمیت زیادی دارد. که از میان آنها می توان به چاههای دزوگ- چاه همشی – چاه کانون بحرانی فرسایش بادی استفاده نمود که قابل استفاده برای طرح می باشد.

– قابلیتهای صنایع آب :
سه حلقه چاه متعلق به اداره منابع طبیعی به نامهای چاه دزوک و کانون بحرانی و سمش قابل دسترسترین است.
علاوه بر چاه، استخرهایی برای ذخیره آب برای استفاده وجود دارد که البته باید از بین چاهها، بهترین را انتخاب کرد.
• سازگاری چند « گتونه کم آب خواه و قابل آبیاری با آب شور که بومی منطقه هستند،» و یا استفاده از «روشهای غیر بیولوژیک، مثل استفاده از دیوار گلی و یا مالچ سنگریزه ای» که اصلاً نیازی به آبیاری نداشته ، بلکه تا حدی موجب کاهش تبخیر و تقویت ذخائر آبی نیز می شود
• و یا می توان با تصفیه از آب فاضلاب استفاده کرد.

محدودیت ها :
• افت سطح آب زیر زمینی و وجود املاح زیاد در آن
• بارش ناچیز و عدم اطمینان به آن و کمبود شدید آب سطحی برای استفاده در پروژه ها
• متکی بودن عملیات بیولوژیک بر آب زیر زمینی
• هزینه‌ی زیاد استخراج و استحصال از منابع زیر زمینی و انتقال آن
• تبخیر و تعرق بالا
• ایجاد شق در اثر برداشت زیاد، آب زیر زمینی در اراضی با خاک سنگین

4- مطالعات ژئومورفولوژی :
مقدمه :
درمطالعات جامع و کاربردی منابع طبیعی، مطالعات زمین شناسی و ریخت شناسی « بر عنوان بستر اصلی سایر مطالعات» از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
دشت میبد از نظر ساختمانی، بخشی از گرابن یزد- اردکان است، که در محدوده یزد- اردکان واقع شده که از شرق بر آبادیهای محمد آباد و حجت آباد و … و از شمال به میبد و در جنوب به روستای صدر آباد و در غرب امتداد ریل راه آهن یزد- تهران می رسد
آبرفتهای ریز دانه حمل شده توسط سیلهای حضرآباد –تفت – ندوشن در شکلگیری دشت نقش داشته است.
• با استفاده از گزارش ها و تصاویر ماهواره ای لندست ETM+ محدوده حاصل از ترکیب رنگی 741 را نشان می دهد اطلاعاتی به دست آورده شد

– زمین شناسی محدوده مطالعاتی:
زمین شناخت عمومی اراضی محدود طرح را؟؟ رسوبی (آواری) مربوط به جدید ترین ودوره زمین شناسی کواترنری تشکیل می دهد که طی فازهای مختلف اقلیمی توسط آبو باد منتقل شده است ( مجموعه‌ی بادرفتها و آبرفتها ) علامتهای Qt333, Qt3 Ag, Qt2 Fr , Qt 2cp مشاهده می شود، که بیانگر:
مواد آبرفتی و یا باد رفتی به صورت آبرفتهای سیلابی ریز دانه و پهنه های ماسه ای که ازجنوب شرقی به شمال غرب از قطر آبرفتها کاسته می شود و ؟؟ رسوبی هم حکایت ازتحولات فرسایش بادی در دهه های اخیر هست.
مساحت واحدهای سنگ شناسی، و درصد مساحت آن واحدها:
بیشترین مقدار

دراینجا به تشریح واحدهای سنگ شناسی فوق الذکر می پردازیم:

1) واحد آبرفتی سنگریزه دار(Qt2 fine Reg)
بخشی از رسوبات آبرفتی، بر مساحت 21% از کل رسوبات را تشکیل می دهد. که در اثر فرسایش موارد زیر در لایه سطحی بوجود آمده است که به آن رگ (Reg) گویند.
– با توجه به ویژگی های رسوبشناسی از جمله، سنگریزه های بشقابی شکل، تجمع گچ و دیگر نمک ها و وجود آهک و حالیت در زیر سنگریزها در عمق 50cm خاک می توان رسوبات را به دوره سردربارانی نسبت داد.
– در سطح این اراضی تراکم پوشش گیاهی اندک است به جزء در داخل آبراهه ها و خشک رودها که چون شستشوی نمک ها را داریم پوشش بهتر است.
2) واحد آبرفت ریز دانه یا دشت رسی همراه با ؟؟های بادی (Qt3 clag plaing)
• عناصر تشکیل دهنده این واحد را رسوبات ریز دانه فاقد سنگریزه می باشد که 4/94% درصد از کل محدوده را اشغال می کند.
بدلیل بافت سیلتی و رسی رسوبات که حاصل انباشت انتهائی رودخانه های تفت، مهریز و خضر آباد می باشد، جریان باد، بادکندهایی را ایجاد کرده و در فواصلی کوتاه بهصورت نهشترها و به صورت بنکاور بدو و … رسوب کرده است.


برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید